Toimintaperiaate
Sähkötekin avaimet käteen- palvelukonsepti koostuu seuraavista osista:
1. Asiakaslähtöinen sähkösuunnittelu
Onnistuneen sähkötöiden toteutuksen edellytys on tarkka sähkösuunnitelma. Sähkösuunnittelun tavoite on asiakkaan yksilöllisten toiveiden lisäksi suunnitella energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset sähköratkaisut sekä taata viihtyisä ja turvallinen koti tai liiketila.
Sähkötekin sähkösuunnittelussa huomioidaan myös erilaiset äänentoistoratkaisut, jotka valitettavan usein jäävät sähkösuunnittelussa huomioimatta. Tarjoamme esimerkiksi laadukkaan langattoman Sonoksen monihuonejärjestelmän, mikä on mahdollista rahoittaa tarvittaessa nollakorkorahoituksella. Suunnittelemme pistorasiat oikeille paikoilleen, minkä avulla saamme koko talon kattavan äänentoistojärjestelmän käyttöösi.
Asiakkaan valintoja ja sähkösuunnittelua helpottamaan toimitiloissamme on erittäin viihtyisä ja kattava mallistudio erilaisine valaistus‑, sähkökalustus‑, äänentoisto- ja energiansäästöratkaisuineen. Tervetuloa tutustumaan mallistudioomme!
2. Kustannusarvion teko sähkösuunnittelun pohjalta
Ennen kuin sähkösuunnitelmaa aletaan tehdä, tiedustellaan asiakkaan toiveet ja budjetti sähkötöiden osalta. Näiden pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan järkevää sähkökokonaisuutta asiakkaalle. Jos toiveet ylittävät budjetin, Sähkötekillä on tarjota nollakorko rahoitus kattamaan erotus tai vaikka koko sähköurakka, jolloin sähkötöihin suunnitellut rahat jäävät käyttöön esimerkiksi kodin sisustamiseen. Lopullinen kustannusarvio saadaan tehtyä valmiin sähkösuunnitelman pohjalta.
3. Sopimuksen ja aikataulun laatiminen
Sähkötek laatii sähköurakasta kirjallisen sopimuksen, jossa kerrotaan tarkasti sähköurakan sisältö ja urakkahinta. Samalla laaditaan sitova aikataulu, jonka mukaan eri työvaiheet tehdään olettaen, että muut urakoitsijat ovat pysyneet aikataulussa ja kunkin työvaiheen toteuttaminen on siten mahdollista.
4. Sähkötarvikkeiden tilaaminen työmaalle
Sähkötek tilaa ja toimittaa eri sähkötarvikkeet työmaalle sopimuksen mukaisesti. Toiminta-ajatuksenamme on tilata kohteeseen sähkötarvikkeet työvaihekohtaisesti, jolloin työmaalla ei ole juurikaan ylimääräisiä sähkötarvikkeita muiden työntekijöiden tai asiakkaiden tiellä. Käytämme tarvike kuljetukseen pääasiassa ulkopuolista kuljetusliikettä. Näin sähköasentajamme voivat keskittyä itse sähkötöiden tekemiseen, jolloin työmaat valmistuvat nopeammin.
Kaikille sähköasentajillamme on lisäksi hyvin varustellut pakettiautot, joista löytyy perussähkötarvikkeet. Pienemmät sähkötyöt on siten mahdollista tehdä ilman sähkötarviketukkuliikkeessä käyntiä.
5. Työmaan organisointi
Työmaan organisointi käsittää tavarantilausten ja töiden aikataulutuksen lisäksi asentajien tehtävien ja vastuualueiden jaon työmaalla, päätöksenteon, ongelmien ratkaisun ja kaiken työmaan sujuvaan toimintaan liittyvät toimenpiteet. Hyvä työmaan organisointi tähtää siihen, että työt toteutetaan nopeammin, tehokkaammin ja varmemmin laadusta tinkimättä.
6. Sähkötöiden teko työvaiheittain
Isommat työmaat alkava aloituspalaverilla, jossa ovat paikalla kaikki urakan keskeiset urakoitsijat ja asiakas. Palaverissa käydään läpi lähtö- aineisto sekä huomioidaan projektin kriittiset asiat. Aikataulusta sovitaan asiakirjojen puitteissa, kuitenkin siten että pääurakoitsija tekee perusaikataulun, johon sähköurakoitsija lisää oman urakan vaiheet.
Sähkötek toteuttaa sähkötöiden eri työvaiheet suunnitellussa aikataulussa. Uudisrakennuksien työvaiheet jaetaan karkeasti kolmeen osaan. Ensimmäinen työvaihe on maatöiden yhteydessä tehtävät maakaapeloinnit. Maakaapeloinnit käsittävät pääsyötön asennuksen, autotallin ja muiden erillisrakennusten syöttökaapelien vedot, tarvittavat maadoituskaapeloinnit, pihavalaistuksen kaapeloinnit ja valokuitukaapelin asennukset (kytkennän tekee Oulussa DNA).
Sähköurakoinnin toinen vaihe käsittää kiinteistön johdotustyöt. Johdotustöiden yhteydessä asennetaan kaapelit pistorasioille, valaistukselle, palohälyttimille, sähkölaitteille, antenni- ja atk-kaapeloinnit sekä kaiutinkaapeloinnit tarvittaessa. Asiakkaiden toiveiden mukaan tehdään valmiudet mm. kulunvalvontaan, av-järjestelmille, hälytysjärjestelmille, kodin ohjausjärjestelmille ja kosteusantureille. Lisäksi asennetaan sähköpääkeskus ja kytketään työmaasähkö. Kaukolämmölle, maalämmölle ja aurinkopaneeleille tehdään tarvittavat valmiudet. Maalämpö kytketään tarvittaessa käyttöön jo johdotusvaiheessa.
Sähköurakoinnin kolmas vaihe käsittää kiinteistön sähkökalustuksen. Sähkökalustusvaiheessa asennetaan kiinteät valaisimet, pistorasiat, kytkimet, palovaroittimet, kiukaat, liedet ja asennetaan pistorasiat muille kodinkoneille. Jos kiinteistöösi tulee sähköpattereita, niiden asennustyöt tehdään myös kalustusvaiheessa. Kalustusvaiheessa kytketään lisäksi tarpeen mukaan mm. ilmanvaihtokone ja ilmalämpöpumppu.
Mahdolliset aurinkopaneelien, CleBox- tai muiden kodinohjausjärjestelmien sekä äänentoistojärjestelmien asennukset ja käyttöönotot tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti joko ennen lopputarkastusta tai vasta myöhemmin muuton jälkeen.
7. Tarvittavat mittaukset ja sähköpöytäkirjojen täyttö
Töiden valmistuttua asentajamme tekee mm. seuraavat mittaukset: eristysvastus, oikosulkuvirta ja muut virrat. Samalla testataan vikavirtasuojat ja tehdään niihin liittyvät mittaukset sekä suojajohtimien mittaukset. Mittauksien pohjalta täytämme sähkötarkastuspöytäkirjan.
8. Käyttöönotto ja kohteen luovutus
Teemme käyttöönottotarkastuksen kaikissa urakoimissamme kohteissa. Isommissa kohteissa lisätarkastuksen tekee ulkopuolinen Tukesin valtuuttama tarkastaja. Asiakkaalle jätetään kohteesta tarkastuspöytäkirja, jolloin kohde on sähkötöiden osalta valmis luovutettavaksi asiakkaalle.